Infomaatin uudistettu käyttöliittymä tuo tehoa dokumentointiin

”Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä”. Näin toteaa vanha viisaus, jota kiinteistö- ja rakennusalallakin aika ajoin mietiskellään. Aina voi kuitenkin pikkuisen parannella, sillä pienikin muutos esimerkiksi yksittäisen painikkeen sijoittelussa tekee raportoinnista nopeampaa. Ja nyt onkin paranneltu, nimittäin Infomaatin käyttäjäkokemusta.

Lähtölaukauksina käyttäjäkokemuksen kehittämiselle toimi sekä oma halumme jatkuvaan palvelun parantamiseen että myös taannoin tekemästämme käyttäjäkyselystä nousseet muutamat huomiot.

Vaikka mitään erityistä pakkoa käyttöliittymän uudelleenmuotoilulle ei ollut, halusimme silti olla viimeisen päälle niin aikojen kuin käyttäjiemme arjen pulssilla ja siksi hienosäätää käyttökokemusta entistäkin paremmaksi. Meille on tärkeää tehdä hommat vimpan päälle, jotta sama onnistuu työmaalla dokumentointi- ja raportointitarpeissakin. Projektiin käytettiinkin sekä ulkopuolista asiantuntijaa että tehtiin roppakaupalla omaa työtä.

Korostunutta selkeyttä käyttökokemukseen

Käyttöliittymän uudistus ei olekaan missään mielessä radikaali ja siten saattaakin tuntua lähes huomaamattomalta – tätä tukeekin useiden asiakkaiden ensikommentit. Kai tässä yhteydessä jonkinlaisia vertauskuvia voisi hakea kulttuurihistoriallisten kohteiden saneerauksista: työ on onnistunut silloin, kun mikään ei näytä muuttuneen, mutta kaikki on silti pikkuisen paremmin.

Mikä kaikki siis onkaan muuttunut? Käyttäjäpalautteen ja ulkopuolisen asiantuntijan tarjoamien neuvojen avulla ryhdyimme optimoimaan käyttökokemusta kolmen pääteeman kautta: 

1. Ohjelman yleisilmettä kevennettiin ja eri näkymät optimoitiin

Mustaa, oranssia ja valkoista – tässä järjestyksessä tehtiin ennen, mutta nyt ilmettä haluttiin viedä hieman kevyempään suuntaan. Uudessa ilmeessä valkoinen saa enemmän roolia, oranssi toimii tukevana elementtinä ja lopulta mustan sijaan hyödynnetään harmaata tarpeen mukaan.

Uudet väripainotukset tuovat enemmän ”ilmaa” ja keveyttä käyttökokemukseen, kun ruutu ei ole suurelta osin niin tumma kuin ennen.

Samassa yhteydessä viilattiin erilaiset listausnäkymät paremmiksi ruudun koosta riippumatta, hiottiin alasivujen (esim. hallintapaneeli) ulkoasu ja käytännössä jokaisen järjestelmän painikkeen osalta varmistettiin, että ne tukeva uutta ulkoasua ja asettelua.

Projektin kotinäkymän osalta tehtiin kevennyksessä pieni poikkeus. Siihen tuotiin hieman lisää informaatiota, sillä jotkut käyttäjämme toivoivat viimeksi muokattujen lomakkeiden osalta pikasiirtymiä kotinäkymästä. Samalla kotinäkymässä hieman paitsioon jääneitä toimintoja tuotiin paremmin silmille. Vaikka muutoksia tehtiinkin, niin mukavaa käyttäjän kannalta on, että jos näitä toimintoja ei koe tarpeellisiksi, tapahtuu Infomaatin käyttö aivan kuten ennenkin!

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Vanha projektin kotinäkymä ja järjestelmän yleisilme taustalla ja uusi edessä. Voisi sanoa, että mitään ei muutettu, mutta silti muutos on näkyvä.

2. Dokumenttipankin visuaalisuutta parannettiin

Uutta ilmettä rakennettaessa myös dokumenttipankin visuaalista antia kehitettiin. Uudistuksen myötä dokumenttipankista näkee yhdellä silmäyksellä esimerkiksi sen, montako dokumenttia ja välilehteä urakan eri osa-alueilla on tehtynä. Eri osa-alueille tehtyjen värivalintojen sekä ikonien myötä silmäily on nopeampaa ja oikeasta kohdasta klikkaaminen intuitiivisempaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Dokumenttipankin uudistuksessa haluttiin pitää tuttu suoraviivainen rakenne; On visuaaliset kansiot, joiden alla on välilehtiä, joiden alla tiedostot. Asiakastoiveiden perusteella kuitenkin tuotiin mm. esille paremmin tiedostojen ja myös välilehtien määrät.

3. Jokaisen raporttiratkaisun käyttöliittymän visuaalinen parannus

Pienillä parannuksilla on yllättävän suuri merkitys, ja juuri tarkastusraporttia täyttäessä tämän vaikutuksen tuntee kenties parhaiten, vaikka sitä ei tiedostaisikaan. Käyttäjäkyselystä nousseen palautteen myötä huomasimme toiveen entistäkin selkeämmälle eri huomioiden erottelulle kunkin raporttiratkaisun sisällä, joten sitä parantaaksemme tartuimme tuumasta toimeen. Pienten visuaalisten muutosten myötä – kuten esimerkiksi eri tarkastuskohtia erottelevan taustavärin tai painikesijoittelun – ansiosta vahinkopainallusten ja tarkastuskohtien keskinäisen tahattoman sekoittamisen määrä vähenee.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tässä esimerkki virhe- ja puutelistan rivistä käyttöliittymässä ennen ja jälkeen muutoksen (ylempänä vanha). Yksittäinen rivi erottuu nyt paremmin muista selkeänä harmaana laatikkona ja painikesijoittelun optimoinnilla on saatu esimerkiksi lisätilaa teksteille ilman, että ruututilaa viedään enempää.

Pienilläkin muutoksilla on suuri vaikutus

Pääosin visuaalisella parantelulla halusimme tarttua nimenomaan niihin kohtiin, joita käyttäjäkyselyssä ja lukuisissa asikaspuheluissamme on noussut esille, sillä käyttäjiä vartenhan tätä koko hommaa ylipäätään tehdään.

Iloksemme muutokset ovat olleet korviimme kantautuneen palautteen mukaan mieluisia. Hyvä niin, sillä käyttöliittymäuudistukset voivat olla monesti kinkkisiä kokonaisuuksia: sen epäonnistuessa käyttäjästä tuntuu, että koko ohjelma, sen käyttöfilosofia sekä tiedon löytäminen tuntuu kaikki muuttuneen. Lopulta turhautuneesta käyttäjästä saattaa vaikuttaa siltä, että käsissä on täysin uudelleen opeteltava kokonaisuus. Ja silloin päivä vasta onkin pilalla.

Pienikin, jopa huomaamaton parantelu sen sijaan voi tehdä käytöstä edes hieman entistä mukavampaa – ja mikä tärkeintä, myös tehokkaampaa. Tärkeää onkin nimenomaan juuri se, että silmä ja sormi eksyvät oikeaan paikkaan paremmin ja nopeammin, jopa asiaa sen kummemmin ajattelematta.

Saisiko sinunkin työmaaraportointisi olla intuitiivisempaa? Kokeile Infomaattia ilmaiseksi 21 päivän ajan!

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme