Jopa 1,1 miljoonaa rakennusta vaatii asbestikartoituksen

asbestikartoitus
Asbestikartoitusten tarve kasvoi hurjasti vuoden 2016 lakiuudistuksen myötä

Huomioithan, että tämä artikkeli on vanha ja ohjelmiston jatkuvan kehityksen myötä järjestelmään liittyvä tekninen tieto (mm. mahdolliset kuvakaappaukset) voi olla vanhentunutta, vaikka järjestelmän perusperiaate on pysynyt samana. Katso lisää ajankohtaista tietoa ja uusia ominaisuuksia täältä

”What is best is asbest” – totesi Harjakaisen Timo vuonna 2011 Maikkarin Putouksessa.

Noin viisi vuotta myöhemmin – päivämäärällä 01.01.2016 – astui voimaan laki, jonka mukaan rakenteita purkaessa kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa täytyy suorittaa asbestikartoitus. Männävuosina tällä ”ihmeaineella” vuorattiin iso osa Suomen pytingeistä.

Tällöin asbesti oli materiaali taivaista mahtavien ominaisuuksiensa ansiosta. Tilojen akustiikka parani, se toimi erinomaisena eristeenä lämmölle, sähkölle ja kosteudelle, ei palanut sekä kesti hyvin montaa muutakin viheliäisyyttä. Purkutyössä rakenteista vapautuvan asbestipölyn aiheuttamat terveyshaitat kuitenkin huomattiin vasta, kun sillä oltiin vuorattu monen monta pytinkiä. Vuonna 1994 asbestin käyttö rakentamisessa kiellettiin kokonaan.

Tänä päivänä valtaosa suomalaisista asuu sekä työskentelee rakennuksissa, joiden rakentamisessa on todennäköisesti käytetty asbestia. Yle uutisoi , että Suomessa:

Kartoitusmarkkinoilla käykin nyt kova kahina ja kilpailu, eikä se yllätä.

Laki määrää lisää dokumentointivelvoitteita ja nostaa hintoja

Asbesti on haitallista hengittäessä ja tämän vuoksi purkutyötä pitää edeltää asbestikartoitus.

Jo pienikin purkutyö luo riskin asbestivaarasta. Siksi kaikki rakennustyö edellä mainituissa rakennuksissa, joissa jotain puretaan, on kiellettyä ennen ammattilaisen suorittamaa asbestikartoitusta. Ilman kartoitusta ei siis pienikään itsetehty pintaremontti välttämättä tule enää kyseeseen.

”Huoneistoista puhuttaessa yleisimmin asbestikartoituksia tehdään kylpyhuoneissa, keittiöissä ja joskus myös lattiapinnoissa. Taloyhtiöistä puhuttaessa kohteena on yleensä julkisivut ja parvekkeet.”

– Tekninen isännöitsijä, Joen Isännöintipalvelu Oy (www.joenisannointipalvelu.fi) –

Paljon kahvipöytäkeskusteluja herättänyt laki määrää mm. seuraavasti:

”Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta, johon voi sisältyä asbestipurkutyötä, on huolehdittava asbestikartoituksen tekemisestä”. Lähde: Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta, 7 §.

Lakisääteinen lisätyö nostaa remonttien hintoja väistämättä, koska asbestikartoitukset maksavat rahaa usein 400-1000€ välillä. Määrätty laki tarkoittaa myös lisää dokumentointivaateita ja papereiden pyöritystä rakennusalalle.

”Asbestikartoitus on dokumentoitava ja se on luovutettava asbestipurkutyöhön ryhtyvän työnantajan tai itsenäisen työnsuorittajan käyttöön”. Lähde: Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta, 7 §.

Dokumentointi ei tietystikään jää pelkästään kartoitukseen, mikäli rakenteista asbestia löytyy. Ennen purkutyön alkamista täytyy tehdä ennakkoilmoitus Aluehallintovirastolle. Tätä seuraa
turvallisuussuunnitelma, purkutyösuunnitelma sekä työn aloituspöytäkirja. Remontin lopuksi tehdään tietysti vielä luovutuspöytäkirja.

Lain ei tarvitse kallistaa tai viivästyttää remontteja kohtuuttomasti

Laki määrää ensikuulemalta hirvittävän määrän lisää paperitöitä. Hommaa voi kuitenkin tehdä itselleen paljon tavallista helpommaksi. Kartoittamisen ja raportoinnin ei tarvitse viivästyttää tai kallistaa remonttia kohtuuttomasti, vaikka remonttien hinnat väistämättä hieman nousevatkin.

Infomaatilla asbestikartoituksen tekoa ja muuta dokumentointia voi tehostaa. Lisäksi kaikki työssä tarvittavat dokumentit saa projektikohtaisesti samaan kätevään dokumenttipankkiin.

”Ajansäästö syntyy erityisesti siitä, ettei (asbestinäyte- tai yleis-) kuvia tarvitse hakea ja liitellä erikseen asbestikartoitusraporttiin.”

– Tekninen isännöitsijä, Joen Isännöintipalvelu Oy (www.joenisannointipalvelu.fi) –

Mobiilidokumentoinnin avulla lomakkeiden täytössä voi hyödyntää automaattista tekstinsyöttöä ja valmiita valintalistoja. Näin raapaistaan samalla leijonanosa työajasta pois.

Ja sitten on vielä tällainen kätevä ominaisuus; kartoituksen aikana otettujen asbestinäytteiden tarkat paikat voi helposti merkata Tablet Infomaatin avulla suoraan rakennuksen pohjapiirrokseen, kun ensin olet valokuvannut ne ennätysajassa. Ei kartoittamisen tarvitse olla vaikeaa.

Ja kun hoitaa työt kätevästi pykälien mukaan, ei Sinisetkään pääse sakottelemaan. Parempi on pitää rahat tutummassa taskussa.

Kokeillaanko, kuinka nopeaa mobiilidokumentointi on?

T. Henri Hakasalo 040 821 4273

Soita tai nakkaa meili, niin me autamme