Tiukat Terve Talo -laatukriteerit vaativat tarkkaa raportointia
Huomioithan, että tämä artikkeli on vanha ja ohjelmiston jatkuvan kehityksen myötä järjestelmään liittyvä tekninen tieto (mm. mahdolliset kuvakaappaukset) voi olla vanhentunutta, vaikka järjestelmän perusperiaate on pysynyt samana. Katso lisää ajankohtaista tietoa ja uusia ominaisuuksia täältä
Rakennusten sisäilmaongelmiin liittyvät uutiset nostavat mediassa päätään jopa kuukausittain. Tarinoita riittää joka lähtöön: on huonosta sisäilmasta kärsivien ihmisten kohtaloita, ongelmallisia remontteja ja uudehkojen rakennusten purkamisia. Lista on lähestulkoon loputon. Ajoittain mukaan mahtuu uutisia myös asuinrakennuksista, vaikka suuri osa uutisista keskittyykin julkisten tilojen – etenkin koulujen – huonolaatuiseen sisäilmaan.
Huonolle sisäilmalle on monia syitä, mutta suurimmat niistä liittyvät kiireiseen rakentamiseen ja riittämättömiin korjaustoimenpiteisiin. Vaikutusta on tietysti myös rakennuskohteiden puhtaudenhallinnalla.
Terve talo -kriteereillä ehkäistään sisäilmaongelmia
Nykyään rakennusurakoiden tilaajat ovat kasvavissa määrin tietoisia sisäilmaongelmia ehkäisevistä toimenpiteistä, joita voidaan toteuttaa jo rakentamisen suunnitteluvaiheesta lähtien. Terve talo -kriteerit ja rakennuskohteiden P1-puhtausluokkavaatimus ovat yhä useamman tilaajan toiveina alusta asti.
”Terve talo on rakentamisen ohjaamiseen tarkoitettu kokonaisvaltainen, tarkka toimintamalli, joka lähtee aina hankesuunnittelusta ja tarvekartoituksesta asti ja kantaa urakan toteutuksen loppuun saakka. Tarkoitus on saavuttaa tiukat kriteerit täyttämällä nimen mukainen lopputulos: että rakennus olisi terve talo. P1 puolestaan sisältyy näihin kriteereihin, ja on varsin tiukka ohjeistus puhtaudenhallinnalle. Se käsittää kaiken aina rakennustarvikkeiden säilönnästä ilmanvaihto-osiin asti. P1-vaatimuksia voidaan myös soveltaa rakennuskohteissa ilman muuta Terve talo -kriteeristöä.
Ainakin Keski-Suomessa Terve talo -kriteerit ja P1 ovat jo käytännössä aina vaatimuksia suosituksen sijaan. Meillä on näistä hyviä kokemuksia, koska oikein toteutettuna nuo kriteerit eivät lisää urakan hintaa paljoa, mutta lopputulos paranee huimasti.”
– Tommi Herva, projektipäällikkö, Brado Oy, www.brado.fi –
Tarkka raportointi on tärkeää
Tiukat kriteerit vaativat tunnetusti tarkkasilmäistä valvontaa ja kattavaa raportointia. Infomaatissa on räätälöityjä työkaluja juuri Terve talo sekä P1-puhtausluokan -kriteerejä varten. Urakan eri vaiheissa voi käyttää esimerkiksi näitä ratkaisuja:
- Terve Talo -mittaus
- Ilmanvaihdon asennusalueen aloituskatselmus
- Pintapölymittaus
- Tilojen visuaalinen arviointi
”P1-puhtaustarkastuksissa Infomaatti on itselläni käytössä päivittäin. Esimerkiksi kaikki IVasennusalueiden puhtaustarkastukset teemme Infomaattia käyttäen. Vapaata muistiota tulee myös käytettyä paljon työmaan muissa tarkastuksissa. Infomaatti on kätevä, koska kaikki raportit saa lähestulkoon valmiksi jo tarkastuksen aikana, joka nopeuttaa työtä huomattavasti.”
– Sanna Koskela, projekti-insinööri, Brado Oy –
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
”Infomaattia käyttämällä raportointiin käytettävä työmäärä vähenee selkeästi. Joskus aikanaan meni ensin neljä tuntia työmaalla tarkastukseen ja toiset neljä tuntia toimistolla kirjoittaen raportteja. Nyt Infomaatin käyttöönoton jälkeen se on suurin piirtein sellaiset neljästä viiteen tuntia työmaalla ja nolla tuntia toimistolla tietokoneen parissa.
Valvontaa tehdään Infomaattia käyttäen, josta raportti lähtee suoraan kaikille asianomaisille, kuten urakoitsijalle, joka voi puolestaan jakaa sen aliurakoitsijoille. Sen myötä tulee myöskin kuittaukset, että sovitut asiat on tehty.”
– Tommi Herva, projektipäällikkö, Brado Oy –
Laadukkaan Terve talo -rakentamisen ja P1-puhtausluokan vaatimusten saavuttaminen ja toteuttaminen pysyy paremmin hanskassa selkeällä ja kätevällä mobiilidokumentoinnilla. Miksi et kokeilisi?
Tee seuraavat työmaaraporttisi Infomaatilla ilmaiseksi 21 päivän ajan!
T. Henri Hakasalo, 040 821 4273